ÅRSTIDSFEJRINGER

VI FEJRER NATURENS FIRE OVERGANGE

Vi laver en ceremoniel fejring de fire gange om året, hvor solen -naturen når et vendepunkt.  Inspireret af vores forfædres tradition tilsat vores nutidige livsvilkår: Vintersolhverv, Forårsjævndøgn, Sommersolhverv, Efterårsjævndøgn.

VINTERSOLHVERVSFEJRING

Vi tændte et bål for solen, der i dag vendte under Sydkorset og startede sin rejse tilbage mod Nordstjernen.

Vi forbinder vi os til de oprindelige kulturer, der midvinter har fejret og stadig fejrer starten på lysets genkomst. For 18 år siden fejrede jeg vintersolhverv på Machu Picchu, og i aften fejrede jeg det med mine bofæller. Vi trådte i dag ind i en tradition, der er langt ældre end den kristne.

 

Det kristne ord Jul kommer af det oldnordisk ord júl, der betyder hjul, og vi tændte fire små bål omkring det store bål; et i et i øst, et i syd, et i vest og et i nord. Livets hjul symboliserer årets gang og at vi er forbundet med naturen. Hjulet bærer den erkendelse at livet på én gang er lineært og cirkulært. Livet går sin gang og alt vender tilbage.

Vi ofrede mjød til Moderjord og vores huspræst Annette Berg bad en bøn for maden.

 

Hver især skrev vi nogle ord om det, som vi ønsker at efterlade i det gamle år, og vi brændte arket på bålet. Hver især sagde vi vores ønske og mål for det nye ord. Da vi havde sagt det højt, bevidnet af cirklens fællesskab, sprang vi over bålet og tog vores vision med ind i det nye år.

 

Birgitte Gyrd var Primus motor i ceremonien og aftenens ceremonimester. Hun holdt en smuk tale om vintersolhverv og jeg supplerede med fortællinger om især oprindelige folks ceremonier i Sydamerika.

 

Vi sang vores nye sang for Vintersolhverv, som jeg havde digtet på Tom Lundéns smukke Lisom Blade.

 

Til slut dannede vi en kreds. Vi tog hinanden i hænderne og vi tog del i en tradition.
PS. Birgitte brændte alle sine 55 dagbøger af – for at sige farvel til det gamle – til tidligere lidelse – for at træde lettere ind i en ny bevidsthed. Dette billede er blot dagbogen fra en rejse til Indien, ikke for at brænde et hinduistisk symbol af;-)