ÅRSTIDSFEJRINGER

VI FEJRER NATURENS FIRE OVERGANGE

Vi laver en ceremoniel fejring de fire gange om året, hvor solen – naturen når et vendepunkt.  Inspireret af vores forfædres tradition tilsat vores nutidige livsvilkår: Vintersolhverv, Forårsjævndøgn, Sommersolhverv, Efterårsjævndøgn.

FEJRING AF SOMMERSOLHVERV

I 2020 startede vi fejring af sommersolhverv med en fest for 24 kvinder. Fremover fejres det hvert år omkring d. 21. juni, datoerne variere fra år til år. I 2021 deltog 20 sjæle. I 2022 deltog 35 sjæle.

Her er et klip fra Møllens Solport af afslutningsceremonien kl. 23.11, da solen vendte.

Birgitte fortæller:
“Når kvinder samles i et stærkt bevidst cirkel , hvor sanserne og alle vores udtryksformer bruges, opstår der det smukkeste og kærligste fællesskab, som verden har brug for. Lad os inspirere vores søstre, veninder, kollegaer og døtre til at turde være og bruge vores kraftfulde indfølende feminine kraft”

FEJRING AF VINTERSOLHVERV

I 2021 startede vi fejringen af vintersolhverv for os fastboende polynesere. Fremover vil vi fejre det hvert år omkring, datoen ligger omkring d,. 21. dec., varierer fra år til år.

Vi tændte et bål for solen, der i dag vendte under Sydkorset og startede sin rejse tilbage mod Nordstjernen.

Vi forbinder vi os til de oprindelige kulturer, der midvinter har fejret og stadig fejrer starten på lysets genkomst. For 18 år siden fejrede jeg vintersolhverv på Machu Picchu, og i aften fejrede jeg det med mine bofæller. Vi trådte i dag ind i en tradition, der er langt ældre end den kristne.

 

Det kristne ord Jul kommer af det oldnordisk ord júl, der betyder hjul, og vi tændte fire små bål omkring det store bål; et i et i øst, et i syd, et i vest og et i nord. Livets hjul symboliserer årets gang og at vi er forbundet med naturen. Hjulet bærer den erkendelse at livet på én gang er lineært og cirkulært. Livet går sin gang og alt vender tilbage.

Vi ofrede mjød til Moderjord og vores huspræst Annette Berg bad en bøn for maden.

 

Hver især skrev vi nogle ord om det, som vi ønsker at efterlade i det gamle år, og vi brændte arket på bålet. Hver især sagde vi vores ønske og mål for det nye ord. Da vi havde sagt det højt, bevidnet af cirklens fællesskab, sprang vi over bålet og tog vores vision med ind i det nye år.

 

Birgitte Gyrd var Primus motor i ceremonien og aftenens ceremonimester. Hun holdt en smuk tale om vintersolhverv og jeg supplerede med fortællinger om især oprindelige folks ceremonier i Sydamerika.

 

Vi sang vores nye sang for Vintersolhverv, som jeg havde digtet på Tom Lundéns smukke Lisom Blade.

 

Til slut dannede vi en kreds. Vi tog hinanden i hænderne og vi tog del i en tradition.
PS. Birgitte brændte alle sine 55 dagbøger af – for at sige farvel til det gamle – til tidligere lidelse – for at træde lettere ind i en ny bevidsthed. Dette billede er blot dagbogen fra en rejse til Indien, ikke for at brænde et hinduistisk symbol af;-)

FEJRING AF FORÅRSJÆVNDØGN

Omkring 21. marts fejrer vi hvert år forårsjævndøgnet, hvor nat og dag nu er blevet lige lange.

 

FEJRING AF EFTERÅRSJÆVNDØGN

Omkring 21. september fejrer vi hvert år efterårsjævndøgnet, hvor nat og dag nu er blevet lige lange.