HISTORIEN

FRA MØLLE TIL BOFÆLLESSKAB

FØRSLEV MØLLE

En driftig mand i Førslev, Ole Olsen, opførte mellem 1891 og 1896 Førslev Mølle. Her fik egnens bønder malet korn. Ole Olsen ejede også naboejendommen, hvor han drev bryggeri. Stedet har dermed været erhvervsejendom i langt over 100 år.

Engang i 1930’erne blæste vingerne af i en efterårsstorm og i starten af 1970’erne fjernede den daværende ejer hele overbygningen.

En periode ejede var Førslev Mølle ejet af indehaveren af pølsevognen på Rådhuspladsen i København, og i en periode var her knallertværksted.

BIRGITTE OG HANS ERIK FLYTTER IND

Birgitte og Hans Erik købte Førslev Mølle i 2002. Først og fremmest for at renovere den gamle møllebygning og indrette atelier og showroom.

Her voksede deres to børn, Klara og Silas, op med bl.a. adskillige unge dansk-argentinere som gæstesøskende gennem årene. Da begge de unge var flyttet hjemmefra, modnedes tanken om at bo flere sammen på dette store, unikke sted.

DRØMMEN OM POLYNESIEN

I december 2018 flyttede Anja ind i boligen i staldbygningen, og Bofællesskabet Polynesien fik sin spæde start.

Da landet lukkede ned i 2020, mærkede vi alle et behov for at tænke nyt. Birgitte stiftede med en samarbejdspartner et retrætested, og i den forbindelse kom en masse frivillige kræfter til, og flere begyndte at ytre ønske om at bosætte sig her.

I sensommeren 2020 havde vi fået klarhed nok over visionerne til at gå til Faxe Kommune med vores ønske om at få byggetilladelser, så vi kunne få flere beboere på grunden. Et enstemmigt byråd sagde ja til at udarbejde en lokalplan og dermed give mulighed for at skabe et bofællesskab.

I marts 2021 stiftede vi Foreningen Polynesien, og her arbejder vi nu på at få gjort visioner og drømme til virkelighed.

LIVET LIGE NU

I 2021 er vi fem fastboende med hver vores bolig og liberale erhverv i de eksisterende bygninger.

Tre af os køber en grund og bygger vores lille drømmehus, mens de to andre bliver i Møllen og Stalden som ejer og lejer. Når de resterende fem grunde og ejerandele er solgt, bliver vi 10-15 fastboende.

VEDTAGET LOKALPLAN

Vi er i tæt dialog med Faxe Kommune. I efteråret 2020 fremlagde vi vores første plan, som var modellen her ( i Lego). Den aktuelle plan siger, at kommunen vedtager lokalplan for Polynesien maj 2022. Herefter lægger vi kloak, strøm og vand ind. Fra august 2022 kan de nye huse opføres. Flere af hos får halv- eller helfabrikerede huse opstillet.